Αλμυρό cheesecake με αλλαντικά και παξιμαδάκι χαρουπάκι

Υλικά

Για την βάση

  • 350 γρ. παξιμάδια Χαρουπάκι «Ερωφίλη»
  • 50 ml ελαιόλαδο

Για την κρέμα

  • 600 γρ. τυρί κρέμα
  • 150 γρ. γιαούρτι
  • Ξύσμα λεμονιού
  • 1 κουταλιά ψιλοκομμένο βασιλικό

Για τα αλλαντικά

  • 200 γρ. διάφορα αλλαντικά κομμένα σε φέτες
  • Για την επικάλυψη
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 250 γρ. ντοματίνια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ¼ κουταλάκι ρίγανη
  • 10 ml. Balsamico
  • Salt
  • Πιπέρι
  • Φύλλα για ντεκόρ

Εκτέλεση

Σε μια σακούλα τροφίμων βάζουμε τα παξιμάδια χαρουπιού με ένα βαρύ αντικείμενο σπάμε σε μικρά κομμάτια.
Βάζουμε τα θρυμματισμένα παξιμάδια σε μια φόρμα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο και πιέζουμε με ένα κουτάλι.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το τυρί, το γιαούρτι, το ξύσμα λεμονιού, τον βασιλικό και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει. Απλώνουμε απαλά πάνω απ’ τη βάση των παξιμαδιών και κρατάμε στην άκρη.
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε για λίγο τα αλλαντικά μέχρι να πάρουν χρώμα και τοποθετούμε πάνω στο τυρί.
Στη συνέχεια κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα ντοματίνια, ολόκληρο το σκόρδο, την ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το balsamico και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία και 2 λεπτά.
Αφαιρούμε από την φωτιά, αφήνουμε να κρυώσουν και στήνουμε πάνω στα αλλαντικά. Βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με φύλλα βασιλικού.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη
Φωτογράφος: Μιχάλης Χριστοδουλάκης