Παξιμαδάκια ρίγανης με ντομάτα και γαύρο μαρινάτο

Υλικά

  • 15 Παξιμαδάκια ρίγανης «Ερωφίλη»
  • 3 ντομάτες τριμμένες
  • 1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 50 ml ελαιόλαδο

Για τον γαύρο

  • 500 γρ. γαύρο
  • 50 γρ. αλάτι (χοντρό κατά προτίμηση)
  • ξίδι κόκκινο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Μαϊντανό
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Αρχικά φτιάχνουμε το γαύρο, καθαρίζουμε το γαύρο κόβοντας το κεφάλι και τραβώντας να φύγουν τα εντόσθια. Πλένουμε πολύ καλά και αφήνουμε να σουρώσει.
Σε ένα μπολ βάζουμε μια στρώση γαύρο και αλατίζουμε. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει το ψάρι. Ρίχνουμε το ξίδι μέχρι να σκεπαστεί το ψάρι.
Αφήνουμε εκτός ψυγείου για 8-10 ώρες. Αδειάζουμε το ξίδι από το μπολ και αφαιρούμε από το γαύρο το εσωτερικό κόκαλο τραβώντας με μια κίνηση μέχρι κάτω.
Σε ένα μπολ απλώνουμε ανοιγμένο το γαύρο και σε κάθε στρώση ψιλοκόβουμε σκόρδο και μαϊντανό. Στο τέλος ρίχνουμε ελαιόλαδο μέχρι να σκεπαστεί το ψάρι (σε κάποιες συνταγές βάζουν ηλιέλαιο διότι το ελαιόλαδο πήζει στο ψυγείο, η γεύση όμως του ελαιολάδου είναι ασύγκριτη, μπορείτε να βγάλετε την ποσότητα που θέλετε να φάτε εκτός ψυγείου μια ώρα πριν και έτσι το ελαιόλαδο να έρθει στη φυσιολογική του ρευστότητα).
Μπορείτε να διατηρήσετε 2-3 μήνες στο ψυγείο.
Σε ένα μπόλ βάζουμε τις τριμμένες ντομάτες, τον μαϊντανό, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Για να σερβίρουμε, απλώνουμε τα παξιμαδάκια σε μια πιατέλα, τοποθετούμε πάνω ένα κουταλάκι ντομάτα και φιλέτα γαύρο, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη
Φωτογράφος: Μιχάλης Χριστοδουλάκης