Κρέμα καραμελέ με βάση από χώμα χαρουπιού

Υλικά

Για την καραμέλα

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. νερό
  • Για την κρέμα
  • 5 αυγά
  • 2 κρόκους
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 300 γρ. γάλα πλήρες
  • 4 βανίλιες

Για χώμα Χαρουπιού

  • 200 γρ. Χαρουπάκι «Ερωφίλη»
  • 80 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • Ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να λιώσει και να καραμελώσει η ζάχαρη.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και μοιράζουμε την καραμέλα σε 6 φορμάκια για ψήσιμο.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά, τους κρόκους, τη ζάχαρη και χτυπάμε με ένα σύρμα.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τις βανίλιες και ανακατεύουμε. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία, όταν πάρει βράση, ρίχνουμε σταδιακά μέσα στο μείγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα.
Χωρίζουμε την κρέμα στα φορμάκια, μεταφέρουμε σε ένα ταψί, ρίχνουμε μέσα στο ταψί 2 κούπες νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς αέρα για 1 ώρα.
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Στη συνέχεια μεταφέρουμε στο ψυγείο να παγώσουν.
Σε ένα μίξερ αλέθουμε τα Χαρουπάκια «Ερωφίλη» να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε το βούτυρο και το ξύσμα πορτοκαλιού και τρίβουμε με τα χέρια μας να γίνουν σαν βρεγμένη άμμος.
Βάζουμε μια ποσότητα σε ένα πιάτο, ξεφορμάρουμε τα φορμάκια βουτώντας για λίγο σε βραστό νερό. Γυρνάμε την κρέμα πάνω στο χώμα και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη
Φωτογράφος: Μιχάλης Χριστοδουλάκης