Παξιμαδάκια ντομάτας με κρητικό πέστο και σολομό

Υλικά

  • 15 Παξιμαδάκια ντομάτας «Ερωφίλη»
  • 150 γραμ. φιλέτο καπνιστό σολομό
  • Για το πέστο
  • 25 γραμ. Φύλλα βασιλικού
  • 25 γραμ. αμύγδαλα λευκά Καβουρδισμένα
  • 40 γραμ. κεφαλοτύρι ή ώριμη γραβιέρα
  • 2 Σκελίδες σκόρδο
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Αρχικά ετοιμάζουμε το πέστο, πλένουμε τα φύλλα του βασιλικού και σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
Σε ένα τηγάνι καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα ή σε προθερμασμένο φούρνο στους 120 βαθμούς για 10 λεπτά. Τέλος αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Σε ένα πολυμηχάνημα θρυμματίζουμε τα αμύγδαλα και στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και το 1/3 από το ελαιόλαδο και πολτοποιούμε.
Συνεχίζουμε με τον βασιλικό και αλατίζουμε. Ρίχνουμε το τυρί και ένα μέρος από το ελαιόλαδο. Στο τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και χτυπάμε για λίγο ακόμα. Βάζουμε το πέστο για 1 ώρες στο ψυγείο.
Για να σερβίρουμε, απλώνουμε τα παξιμαδάκια σε μια πιατέλα και απλώνουμε πάνω ένα κουταλάκι πέστο, τέλος τοποθετούμε ένα κομμάτι σολομό και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη
Φωτογράφος: Μιχάλης Χριστοδουλάκης