Χοιρινό με κρούστα χαρουπιού

Υλικά

Για το χοιρινό

  • 2 κιλά χοιρινή πανσέτα χωρίς δέρμα, χωρίς κόκαλο
  • 50 ml ελαιολαδο
  • Salt
  • Πιπέρι

Για την σώς

  • 2 κουταλιές μουστάρδα
  • 1 κουταλάκι μέλι
  • Για την κρούστα
  • 150 γρ. Παξιμάδι Χαρουπάκι «Ερωφίλη»
  • 80 γρ. φουντούκια

Εκτέλεση

Αρχικά πλένουμε το κομμάτι την πανσέτα και στεγνώνουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί. Λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε από όλες τις πλευρές και αφήνουμε σκεπασμένη με μεμβράνη στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Στην συνέχεια αφήνουμε στον πάγκο για μισή ώρα να έρθει σε φυσιολογική θερμοκρασία. Απλώνουμε ένα μεγάλο φύλλο αντικολλιτικό χαρτί και κλείνουμε την πανσέτα. Σκεπάζουμε και με αλουμινόχαρτο και μεταφέρουμε σε ένα ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 2 ώρες.
Εντωμεταξύ σε ένα multi βάζουμε τα παξιμαδάκια Χαρουπιού και τα φουντούκια και θρυμματίζουμε.
Αφού έχουν περάσει 2 ώρες που ψήνετε η πανσέτα, βγάζουμε από τον φούρνο και ξεσκεπάζουμε. Ανακατεύουμε την μουστάρδα με το μέλι και αλείφουμε με ένα πινέλο όλη την επιφάνεια. Απλώνουμε πάνω την κρούστα και πιέζουμε απαλά με τα χέρια μας να κολλήσει, ξανά βάζουμε στον φούρνο για περίπου 20-30 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμο, αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και κόβουμε σε φέτες.

Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη
Φωτογράφος: Μιχάλης Χριστοδουλάκης